In onze tips voor een betere nachtrust, hebben we onder andere aangegeven dat een goede comfortabele matras super belangrijk is. Er is alleen één uitdaging, namelijk het vinden van het juiste matras. Het is geen makkelijke taak om hét perfecte matras te vinden, want die bestaat gewoonweg niet. Daarnaast zijn er zoveel keuzes, met zoveel merken, fabrikanten, materialen en formaten, waardoor je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben wij een stappenplan gemaakt, die je helpt bij het vinden van het beste matras voor jou. Heel veel succes!
Stap 1: Heb je echt een nieuw matras nodig?
Veel mensen wisselen hun matras na slechts een paar jaar, en dat is prima als je het kunt betalen. Een goed matras is echter niet goedkoop, dus vraag je allereerst af of je wel een nieuw nodig hebt.
Over het algemeen heb je na zeven of acht jaar waarschijnlijk een nieuwe matras nodig. Natuurlijk hangt het af van de kwaliteit en het materiaal (we zullen de soorten en materialen later in dit artikel behandelen). En als je rug- of nekklachten hebt, dan kan ook iets anders de oorzaak zijn.
Stap 2: Bepaal je budget
Matrassen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende prijsklassen. Je hebt een matras al voor onder de €100, maar er zijn ook matrassen van paar duizenden euro’s. Bepaal je budget en filter naar je budget. Een duurder matras betekent niet altijd dat het een beter matras is. Marketing speelt namelijk ook een belangrijke rol voor de prijs. Een merk of fabrikant die weinig aan marketing doet, hoeven ook niet zo’n hoge prijs te vragen, terwijl de kwaliteit van het matras wel uitstekend kan zijn.
Stap 3: Soorten matrassen
Er zijn heel veel verschillende soorten matrassen met verschillende soorten vullingen. Elk soort heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Hieronder zie je een lijst met alle soorten matrassen en bijbehorende kenmerken. Bij Matrasaanhuis vind je alle voordelen en nadelen van alle soorten matrassen.
Latex matrassen
Latex matrassen hebben een kern van latex/rubber. Ze staan ook wel bekend als natuurrubberen of schuimrubberen matrassen, en staan bekend om de comfort en duurzaamheid. Veel rubberen matrassen ventileren echter niet goed, daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar zogenaamde Talalay matrassen. Bij Talalay matrassen is de celstructuur wél open, wat een optimale vochtregulering garandeert.
Traagschuim matrassen
Traagschuim matrassen worden gemaakt van visco-elastisch schuim, wat slaat op het elastische karakter van het schuim. Wat bijzonder is, is dat NASA het traagschuim heeft ontwikkeld om de lichaamsdruk in de cabine op te vangen. Maar nu wordt het dus ook voor matrassen gebruikt. Het zijn relatief best prijzige matrassen, maar je krijgt er wel een hele comfortabele matras voor terug. Dit heeft onder andere te maken dat je lichaamsgewicht op een correcte manier over het matras wordt verdeeld. Daarnaast vormt een traagschuim matras ook heel goed naar je lichaam.
Polyether matrassen
Polyether wordt in heel veel dingen gebruikt, zoals meubels, verpakkingsmateriaal, hoofdborden, noem maar op. Er worden dus ook matrassen van gemaakt. Het zijn de goedkoopste type matrassen op de markt. Vroeger had bijna iedereen een polyether matras, maar tegenwoordig krijgen koudschuim matrassen de voorkeur, die gezien worden als dé opvolger.
Koudschuim matrassen
Koudschuim matrassen zijn dus dé opvolger van polyether matrassen. Dit zijn bijzonder elastische en veerkrachtige matrassen. Koudschuim matrassen ventileren beter, bieden meer ligcomfort en hebben een open celstructuur. Daarom ventileert koudschuim véél beter en krijg je het dus nooit té warm.
Pocketvering matrassen
De beste vertaling voor pocketvering is ‘veer in een zakje’. Het is gemaakt van ongeweven materiaal, wat ervoor zorgt dat de veren elkaar minder snel zullen aanraken, en veel minder voelbaar zijn als je erop ligt. Hoe meer veren er in het matras verwerkt zijn, hoe beter het lichaamsgewicht wordt verdeeld. Vaak geeft het aantal veren dan ook het comfort aan. Als je het vergelijkt met een binnenvering matras, dan is het grote verschil dat de veren bij een pocketvering matras de veren individueel verpakt zijn in een gweven hoesje, terwijl de veren bij een binnenvering matras aan elkaar zijn verbonden met een spiraal.
Binnenvering matrassen
Binnenvering matrassen worden ook wel Bonell of Bonellvering matrassen genoemd. Hoewel een binnenvering matras een relatief goedkoop matras is, heeft het wel een lange levensduur. Een goede prijs-kwaliteit verhouding dus.
Stap 4. Bepaal uw ideale slaaphouding en stevigheid
De meesten van ons hebben elke nacht een unieke manier van slapen. Ongeacht of je op je zij, buik of rug slaapt, of zelfs als je de hele nacht doorschakelt, moet je een ideale matras kiezen op basis van je voorkeur. Dus, neem even de tijd om na te denken, wat is je favoriete slaaphouding omdat dat de ideale stevigheid van je nieuwe matras bepaalt.
Rugslapers
De belangrijkste factor voor rug slapers is stevigheid en ondersteuning. Als je matras te zacht is, zal je lichaam zinken en rugpijn veroorzaken. Je hebt er één nodig die zacht genoeg is om drukverlichting te bieden maar toch voldoende ondersteuning biedt. Op een schaal van 1-10 zou het perfecte bereik 5-7 zijn.
Vaak worden traagschuimmatrassen aangeraden voor rugslapers. Dit komt omdat het zorgt voor voldoende contouren van de wervelkolom met behoud van een lange levensduur van goede ondersteuning en structuur.
Zijslapers
Veel mensen die vaak op hun zij slapen, lijden ongemak en pijn in hun heupgewrichten en schouders. Het is meestal te wijten aan ongeschikt beddengoed.
Vaak wordt geadviseerd om met een iets zachtere matras te gaan vergeleken met een rugslaper, omdat deze zorgen voor een gelijke verdeling van de druk terwijl je op je zij ligt.
In het ideale geval is het beste om een matras kiezen met een stevigheid van 3-6 (van de 10) die onder medium zacht valt.
Buikslapers
Dit wordt beschouwd als de slechtste slaaphouding. Het belangrijkste voor buikslapers is om een gelijkmatige gewichtsverdeling over je hele lichaam te bieden, omdat je romp de meeste druk zal uitoefenen. Als het matras te zacht is (onvoldoende ondersteuning), zal je wervelkolom krom worden en rugpijn veroorzaken.
Het is aan te raden om een matras te kiezen met een 5-7 bereik, dat valt onder middelmatig tot middelhard. Het goede nieuws is, is dat de meeste matrassen in dit bereik vallen.
Stap 5. Beschouw je lichaamsgewicht als een factor
Je gewicht is een belangrijke factor, die de keuze voor een matras bepaalt. Laten we de volgende richtlijnen bekijken om een ideaal stevigheidsniveau te kiezen op basis van je gewicht:
Licht (minder dan 70 kg) – Je wilt een medium stevig matras van ongeveer 5-6 stevigheid dat niet te veel zinkt. Als je van zachte matrassen houdt, dan zou zelfs een matras met een 3-4 stevigheid voldoende zijn.
Gemiddeld (70-100 kg) – Net als lichtgewichten kan je kiezen voor een van 5-7, voor perfecte ondersteuning en comfort. En als je een voorkeur hebt voor zachte matrassen, dan zijn matrassen met een stevigheid van 3-5 ook helemaal goed.
Zwaar (100+ kg) – Zwaardere mensen kunnen meer drukpunten op hun rug veroorzaken, en idealiter is een stevigere optie een betere keuze. Als je problemen ondervindt met koeling, moet je overwegen om springvering matras te gebruiken. Kies bij voorkeur een dik matras, wat zorgt voor een goede ondersteuning.